Foto’s bewerken met GIMP


Foto's bewerken met fotobewerkings programma GIMPWat is GIMP? GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program en is een grafisch programma voor het bewerken van foto’s en ander beeldmateriaal. Het lijkt heel erg op het populaire fotobewerkings-programma Photoshop en omdat het gratis is wordt het een steeds grotere concurrent van Photoshop. GIMP draait op alle grote besturingssystemen.

GIMP heeft uitgebreide functionaliteiten, ondersteunende afbeeldingsformaten en een ingebouwde scripting engine. Er is ondersteuning voor filters, plugins, maskers en laageffecten. Er zijn vele plugins te downloaden en programmeurs kunnen zelf ook functies schrijven voor GIMP.

Gimp wordt veel in de film industrie gebruikt

De render-engine rekent uit hoe de onderdelen van een afbeelding uiteindelijk worden afgebeeld. Deze render engine is voor iedereen toegankelijk en wetenschappers bouwen hun nieuwe ontwikkelde vindingen vaak eerst in GIMP voordat ze andere programma’s gebruiken. GIMP wordt heel veel in de filmindustrie gebruikt. De specifieke wensen van de filmindustrie hebben uiteindelijk tot een nieuw product geleid op basis van GIMP, namelijk het programma CinePaint. Zowel Gimp als CinePaint worden gebruikt bij bijvoorbeeld Looney Tunes en Harry Potter.

GIMP is geschikt voor iedereen. Voor wetenschappers, kunstenaars, webdesigners, tekenaars, filmproducties, maar zeker ook voor de “gewone” mens om een foto te bewerken of een avatar te maken voor MSN.

De laatste versie van GIMP is in het Nederlands verkrijgbaar op de website van GIMP. Op de downloadpagina kun je de installer downloaden en Nederlandse Helpbestanden.

Website van GIMP
Download GIMP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.