Zelf website maken met WordPress


Zelf een website maken met WordPress? WordPress is software geschreven in de programmeertaal PHP om een weblog te maken. Het is open source, wat inhoud dat de bron toegankelijk is voor iedereen en dat het dus gratis verkrijgbaar is. WordPress wordt onder de GPL-licentie gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund.

Veel weblogs maken inmiddels gebruik van WordPress. Per WordPress-installatie is één weblog te beheren. Voor een meervoudige installatie is WordPress Multi User (WPMU) beschikbaar. Met WordPress MU kan je meerdere blogs beheren op één website en kan live worden gezien op wordpress.com, de dienst van Automattic waar je gratis je eigen blog kan maken.

WordPress staat er om bekend dat het heel makkelijk te gebruiken is, ook voor onervaren webdesigners. Ze staan bekend om de 5-minuten-installatie. Deze makkelijke installatie wil echter niet zeggen dat het een pakket is met beperkte mogelijkheden; in tegendeel zelfs. WordPress is zeer flexibel en eenvoudig uit te breiden met plugins die nog weer meer dingen mogelijk maken. Er zijn talloze plugins beschikbaar die functionaliteit aan je weblog toevoegen. Je kan thema’s of zelfgemaakte template files downloaden en installeren om de opmaak aan te passen. Zodat je geen gebruik hoeft te maken van de standaard lay-out die WordPress meelevert. Hoewel WordPress gratis is worden gebruikers wel verzocht om onderaan pagina’s te linken naar de website van WordPress. Overigens kan je niet alleen “blogs” maken met WordPress, maar ook complete websites die niet op blogs lijken. De huidige versie van WordPress is 3.01.

Wat heb je nodig voor WordPress

Om WordPress te gebruiken moet je als eerst een webhost zoeken. Je webhost moet de volgende dingen ondersteunen:

• PHP4.3 of hoger
• MySQL 4.0 of hoger.
• (de mod_rewrite Apache module): dit is niet echt vereist, maar wel zeer handig! De mod_rewrite module maakt het mogelijk om zoekmachine-vriendelijke URL’s te maken voor je blog, en dit maakt je blog beter vindbaar bij zoekmachines.

Als je een geschikte webhost hebt gevonden moet je een domein (url) en webhostingpakket aanschaffen. De keuze van je domeinnaam hangt af van de doelgroep die je wilt bereiken. Voor de Nederlandse markt is natuurlijk een .nl domain het beste en voor de Engelstalige .com domein. Als je een domein naam hebt gekozen dan moet je eerst eens kijken of die nog wel vrij is. Meestal kan dit op de website van je webhost, en anders kijk je op www.sidn.nl voor een .nl domain en bij http://www.whois.net/ voor een .com domein.

Verder moet je toegang tot je server hebben via FTP of shell en je hebt een HTML-editor of tekst-editor nodig.

Het is overigens ook mogelijk om webruimte bij WordPress zelf te gebruiken. Je krijgt dan wel een url als: http://naamvanjewebsite.wordpress.com.

De installatie van WordPress

Als je klaar bent voor de installatie, download dan eerst WordPress op https://www.wordpress.com. Of als je direct de Nederlandstalige versie wilt via https://nl.wordpress.net en installeer het op je eigen domein.

Je pakt het gedownloade zip-bestand uit en plaatst het op de server van je webhost en je zet de database gegevens in het configbestand. In een tekstfile in de gedownloade zipfile staat precies hoe alles moet.

Na de installatie kun je beginnen met het ombouwen van je basis blog installatie naar de Website die je wil. In het Site Beheer programma vind je allerlei opties die je kunt wijzigen. De meeste dingen spreken voor zich, en het is leuk om mee te spelen.

WP plugins

Voor de wat gevorderde WordPress gebruikers zijn er duizenden plugins beschikbaar voor je website. Deze WordPress plugins kun je op talloze websites downloaden en op je server zetten. Daarna zijn ze eenvoudig te installeren via de optie Plugins -> Nieuwe Toevoegen en vervolgens in het zoekveld de tekst zoals bovenvermeld in te voeren. Selecteer dan de plugin die je wilt, klik op installeren en activeer hem daarna. Daarna kun je de plugins configureren via de Instellingen. Hierna worden een aantal belangrijke plugins besproken.

WP-Dbmanager

De WP-Dbmanager is een noodzakelijke plugin voor het beheer, optimalisatie en backup van je database. Je kunt eenvoudig backups maken wat handig is voor als je iets fout doet en je website of een deel ervan ligt plat. Dan kun je meteen een backup terug zetten en doet je website het weer als voorheen.

My page order

Deze plugin dient om makkelijk je pagina’s te kunnen ordenen. Met My Page Order kun je door te slepen (drag and drop) heel makkelijk je pagina’s sorteren. Zonder deze pluging is het in WordPress wat onhandig geregeld, zeker als je een wat grotere website hebt met veel artikelen. Een onmisbare plugin dus.

Akismet

Akismet is een plugin die je verlost van vrijwel alle spamverkeer. Als je al een tijdje een blog hebt krijg je steeds meer last van spammers. In het begin kun je best zelf deze reacties verwijderen, maar als je meer en meer bezoekers krijgt, krijg je ook steeds meer spam die je blog vervuilen. Als je de Akismet plugin installeert dan worder alle reacties op je blog gecontroleerd. Als het spammers zijn, dan wordt de reactie bij voorbaat geblokkeerd. Akismet is zelflerend. Soms komt er toch nog een spambericht door. Als je deze dan als spam markeert dan leert Akismet daarvan en zal de volgende keer zo’n zelfde reactie als spam herkennen. De Akismet plugin zit standaar bij WordPress. Je hoeft hem alleen nog maar te activeren.

WP super cache

Deze plugin is vooral voor mensen met een wat tragere hosting. Het zorgt voor een snellere website. Veel zoekmachines beoordelen een website op de snelheid. Als je een trage website hebt dan is de kans groot dat google je minder waardeert en je een paar plekken lager zet in de zoekresultaten. Statische websites zijn meestal sneller dan dynamische. Je kan zelf de tijd instellen dat een statische pagina wordt bijgehouden. Heb je veel bezoekers dan verlaag je de tijd. En als je niet zoveel bezoekers hebt dan verhoog je de tijd.

Google XML sitemaps

Google SML Sitemaps is een handige plugin om Google en andere zoekmachines snel op de hoogte te brengen van je nieuwe berichten of pagina’s. Een sitemap is een soort plattegrond van je website, die aan Google doorgeeft uit welke url’s je website allemaal bestaat. Deze kun je handmatig aanmaken, maar het is natuurlijk veel handiger als dat automatisch gaat. Daarvoor is deze plugin nodig.

Dagon design sitemap

Ook deze plugin dient om automatisch een sitemap te genereren, en zo een compleet overzicht van je site te bieden.

All in one SEO

Als je zoekmachineoptimalisatie wilt doen voor je WordPress blog dan is deze plugin erg belangrijk. Met deze plugin kun je de home title en description aanpassen zodat je in de zoekmachines een andere titel hebt. Dit is vooral erg handig als je enkele keywords in de titel bij de zoekmachine wilt krijgen die niet mooi zouden staan in de titel die getoond wordt op je website zelf. De description is heel erg belangrijk. Als je deze niet aanpast dan zoekt Google zelf een stukje tekst van je website dat bij je site zou kunnen passen. Ook kun je voor elke post een description geven of deze automatisch laten generen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.